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Saturday 11 July 2020

Instant Rava/Suji Idli Recipe in 2020 - (Lockdown Special)

Rava idli recipe is one of the most popular recipes in south indian streets. Rava Idli recipe is healthy breakfast/tiffin locates in centres of karnatka, tamil nadu, kerala.

In this post we will prepare hotel style rava idli in a simple method. It is very easy to prepare too. Noboady can beat this delicious and softy recipe no fermantation requried. Don't wasting time lets jump to the post.

What is Rava Idli Recipe

Rava Idli is type of cakes which are steamed. They are made up of semolina, curd and species. This is also sooji ki idli in hindi. They are eaten as breakfast with coconut chutney or sambar.

I will show you how to make coconut chutney at the end of post.

Now-a-days Idlis are made with rice powder. The batter is then fermented and steamed in the shapes of cakes.

We can get mtr rava idli in markets instantly without any work. So lets make our softy and spongy and delicious idlies in hotel style with yummy coconut chutney.

Don't Forget Share this recipe...

Ingredients for Rava/Sooji Idli Recipe

(Note 1cup = 250ml)
  • Rava / Sooji - 1cup
  • Curd/yogurt - 1/2cup
  • Water - 1cup
  • Green Chillies - 1or 2 (Finely Chopped)
  • Ginger - 1/2 inch piece (Finely Chopped)
  • Coriander leaves - 1 or 2 tbsp (Chopped)
  • Curry leaves - 8 to 10
  • Grafted Carrot - 1 or 2 tbsp
  • Urdal dal / chana dal 1 tsp
  • Broken Cashews - 1 tbsp
  • Cumin seeds - 1 tsp
  • Mustard seeds - 1 tsp
  • Oil - 1 tbsp
  • Ghee - 1 tsp
  • Cashews
  • Baking Soda - 1/2 tsp
  • Salt to taste
  • Hing/Asafoetida - A generous pinch

How to make rava idli recipe

  • Take a bowl and add in cup of Rava / Sooji and add 1/2 cup of curd / yogurt
  • Add salt to taste and mix it well and nicely
  • Add 1cup of water mix well and make sure no lumps in it
  • Next Cover lid and rest it for 20 - 30 minutes
  • Heat up a pan add and make sure add 1 tbsp of Oil and 1 tsp Ghee in the pan
  • Add 1 tsp of mustard seeds and add 1 tsp Cumin seeds
  • Allow them to splutter for 15 seconds
  • Add 1 tsp urad dal
  • Add some cashews fry them for another 30 to 40 seconds
  • Add 8 to 10 curry leaves
  • Add finely chopped green chillies
  • Add chopped ginger. Fry it for 30 seconds
  • Add some Hing/ Asafoetida. Give a stir
  • Pour the mix into the batter we have made
  • Add some grated carrot in the batter
  • Add some coriander leaves
  • Mix it well and nicely
  • Add 1/2 tsp baking soda
  • Mix it thoroughly and properly with mixer
  • Batter is ready
  • Take a Idli cooker and pour some water
  • Heat up and boil the water
  • Grease little oil to Idli moulds
  • Pour prepared batter into Idli moulds
  • Once water is boiling....
  • Place idli moulds into Idli cooker and cook them in medium flame
  • Wait for 10 mins and Remove Lid
Precautions: **Wet your fingers with water and press on lids if they come out clean without sticking to idils, that means instant rava idlis are ready.**
  • Allow them to cool slightly. So our idlis are cooked
  • Remove into plate/serving in a bowl
  • You can cook rava idli in microwave

Rava idli recipe video

   

How to make coconut chutney for rava/sooji idli recipe


Coconut chutney is liked by the people of South India with it, we eat it with idli, dosa, bonda, snacks etc. We always use it in food, it fulfills your incomplete food. How many ways can we make it Here I have told you very easy way. You can make it in 5 minutes… .. so let's see how to make it and what we need to make it

Ingredients for coconut chutney

  • Raw Coconut: 50 grams
  • Coriander Leaf: Half cup
  • Green Chili: 2
  • Lemon Juice: two teaspoons
  • Salt: Half a teaspoon (as per taste)
  • Oil: two teaspoons
  • Mustured seeds: 10-12
  • Curry Leaf

 Steps to make Coconut Chutney
  • First, put the coconut in the winter and finely chop it.
  • And add chopped coriander leaves and chillies.
  • Then add salt and lemon juice. (You can do more chili as per your taste).
  • Add a little water and stir it into the mixer and grind the chutney very thin.
  • Now take it out in a bowl.  

Instant Rava/Suji Idli Recipe in Hindi

 रवा इडली रेसिपी दक्षिण भारतीय गलियों में सबसे लोकप्रिय व्यंजनों में से एक है। रवा इडली रेसिपी स्वस्थ नाश्ता / टिफिन लोकाट, कर्नाटक, तमिल नाडु, केरला के केंद्रों में उपलब्ध है।

इस पोस्ट में हम एक सरल विधि में होटल स्टाइल रवा इडली तैयार करेंगे। इसे तैयार करना भी बहुत आसान है। नोबोदी इस स्वादिष्ट और नरम रेसिपी को हरा सकते हैं जिसका कोई भी फर्मेंटेशन दोबारा नहीं किया जाएगा। समय बर्बाद मत करो पोस्ट करने के लिए कूदो।

What is Rava Idli Recipe in Hindi


रवा इडली एक प्रकार का केक है जिसे स्टीम किया जाता है। वे सूजी, दही और प्रजातियों से बने होते हैं। यह भी sooji ki idli in hindi है। उन्हें नाश्ते में नारियल की चटनी या सांबर के साथ खाया जाता है।

मैं आपको पोस्ट के अंत में नारियल की चटनी बनाने की विधि बताऊंगा।

अब एक दिन की इडली चावल के पाउडर के साथ बनाई जाती है। फिर बैटर को केक के आकार में किण्वित और स्टीम्ड किया जाता है।

हम बिना किसी काम के बाजारों में तुरंत रवा इडली प्राप्त कर सकते हैं। तो चलो हमारे कोमल और स्वादिष्ट और स्वादिष्ट इडली को होटल स्टाइल में स्वादिष्ट नारियल की चटनी के साथ बनाते हैं।

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(नोट 1 कप = 250 मि.ली.)

Ingredients for Rava/Sooji Idli Recipe in Hindi


रवा / सूजी - 1 कप
दही / दही - 1/2 कप
पानी - 1 कप
हरी मिर्च - 1or 2 (बारीक कटी हुई)
अदरक - 1/2 इंच का टुकड़ा (बारीक कटा हुआ)
धनिया पत्ती - 1 या 2 बड़ा चम्मच (कटा हुआ)
करी पत्ते - 8 से 10
ग्राफ्टेड गाजर - 1 या 2 बड़े चम्मच
उरद की दाल / चना दाल १ छोटा चम्मच
टूटी हुई काजू - 1 बड़ा चम्मच
जीरा - 1 चम्मच
सरसों के बीज - 1 चम्मच
तेल - 1 बड़ा चम्मच
घी - 1 चम्मच
काजू
बेकिंग सोडा - 1/2 चम्मच
नमक स्वादअनुसार
हिंग / हींग - एक उदार चुटकी



How to make rava idli recipe in hindi

एक कटोरी लें और रवा / सूजी के कप में डालें और 1/2 कप दही / दही डालें
स्वाद के लिए नमक डालें और इसे अच्छी तरह से मिलाएं
1 लीटर पानी के मिश्रण को अच्छी तरह से मिलाएं और सुनिश्चित करें कि इसमें कोई गांठ न हो
अगला कवर ढक्कन और इसे 20 - 30 मिनट के लिए आराम दें
पैन पैन को गरम करें और पैन में 1 बड़ा चम्मच तेल और 1 टीस्पून घी डालें
1 टीस्पून राई के दाने डालें और 1 टीस्पून जीरा डालें
उन्हें 15 सेकंड के लिए अलग होने दें
1 टीस्पून उड़द दाल डालें
कुछ काजू डालें उन्हें एक और 30 से 40 सेकंड के लिए भूनें
8 से 10 कढ़ी पत्ते डालें
बारीक कटी हरी मिर्च डालें
कटा हुआ अदरक डालें। इसे 30 सेकंड के लिए भूनें
कुछ हिंग / हींग डालें। हलचल मचा दो
हमने जो बल्लेबाज बनाया है, उसमें मिश्रण डालें
बल्लेबाज में कुछ कसा हुआ गाजर जोड़ें
धनिया की कुछ पत्तियाँ डालें
इसे अच्छी तरह से और अच्छी तरह से मिलाएं
1/2 टीस्पून बेकिंग सोडा मिलाएं
इसे मिक्सचर के साथ अच्छी तरह और अच्छी तरह मिलाएं
बैटर तैयार है
एक इडली कुकर लें और थोड़ा पानी डालें
गर्म करें और पानी को उबालें
इडली के सांचों में थोड़ा सा तेल डालें
तैयार बैटर को इडली के सांचों में डालें
एक बार पानी उबल रहा है ...।
इडली के सांचों में इडली मोल्ड्स रखें और उन्हें मध्यम आंच में पकाएं
10 मिनट के लिए प्रतीक्षा करें और ढक्कन निकालें

सावधानियाँ: ** अपनी उँगलियों को पानी से गीला करें और पलकों पर चिपकाए बिना अगर वे बाहर आ जाएँ तो उन्हें दबा दें, इसका मतलब है कि तुरंत रवा इडली तैयार है। **

उन्हें थोड़ा ठंडा होने दें। तो हमारी इडली पक जाती है
एक कटोरे में प्लेट / सर्विंग में निकालें
आप रवा इडली को माइक्रोवेव में पका सकते हैं
 


Rava idli recipe video in Hindi


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